BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Translate

Rabu, 13 Jun 2012

MENANGKUL UDANG GANTUNG


Bila tiba musim udang gantung kami penduduk kampung akan turun ke sungai untuk menangkul udang gantung. Udang gantung tidaklah besar, Hanya sebesar jari kelinking sahaja. Cukuplah untuk makan sendiri.kenapa dinamakan udang gantung? sebab udang ini suka bergantungan pada akar kiambang (keladi bunting)      Biasanya tangkul dibuat dari rim basikal atau rim motor sebagai bingkai dan kelambu atau langsir sebagai jaringnya.               Udang yang segar biasanya berbadan jernih atau lutsinar.             Sekali tangkul diangkat biasanya mendapat 5 hingga 8 ekor. Jadi untuk mendapat hasil yang banyak proses ini harus dilakukan berulang kali.

proses mengangkat tangkul ke permukaan air hendaklah dilakukan denga perlahan agar udang tidak melompat keluar

                Biasanya umpan tangkul ini seperti isi kelapa, belacan, beras rendam, kelapa sawit dan sebagainya yang diikat ditengah tangkul.cara tangkul ini dipasang senang sahaja, cuma perlu rendam tangkul ini beberapa minit dan angkat perlahan-lahan mengunakan tali yang diikat pada tangkul tadi.

aku gunakan umpan kelapa atau belacan

inilah bentuk tangkul aku yang tak cantik

udang hidup boleh dibuat bela atau sebagai makanan ikan akurium

           Tangkul biasanya dipasang di tepi sungai yang berair cetek dan keruh. Inilah tempat aku selalu lepak mencari ketenangan.

0 ulasan: